Храстите се подстригват рано напролет
Публикувано на: 05.03.2018

За да поддържате във форма декоративните храсти трябва навреме да ги подкастряте. За предпочитане е тази операция да се извършва през есента или пролетта, а за цъфтящите храсти, след като прецъфтят.

 

Първо се махат слабите, сухите, наранени и болни стъбла, защото в тях се крият различни вредители и причинители на болести. Изрязаните части се събират и изгарят.

С резитбата се оформя подходяща корона или форма в желана посока. Чрез подкастрянето се регулира количеството и едрината на цветовете. При някои видове почти няма нужда от подкастряне, а при други – операцията е доста сериозна.


Подкастрянето може да бъде няколко вида според изискванията на отделното растение. Отстраняването на краищата на клоните стимулира пъпките под изрезите. Ако клоните се прекалено гъсти, част от тях се режат до основното стъбло и останалите клони получават допълнителна сила. Но е възможно просто храстът да е пораснал прекалено и трябва да се смали.

Някои от храстите и живите плетове се поддават на рязане и може да се формират различни интересни фигури. При подстригването на декоративния храст или жив плет, върхът на геометричната форма трябва да бъде по-тесен от основата, за да се огрява по-добре от слънцето.

 

Вечнозелените растения най-добре се подрязват в края на март и в началото на април.
Преди да предприемете тази операция, вижте какви инструменти са необходими. Градинарските ножици с двойно острие режат добре с години, ако се поддържат добре.

Реже се с центъра на острието с хващане на ръкохватката в нейния край. Максималният диаметър на стъблото, който се отрязва, е до 2 см. Ножиците с дълги дръжки режат стъбла с диаметър от 2 до 3,75 см.

 

Има и специални ножици за подкастряне на жив плет и бордюрни треви. С електрическия трион се подстригва жив плет с широки размери. Ако ще подрязвате единични храсти ще ви свърши работа и ръчният трион, който е подходящ за клони с диаметър над 1,50 см.