Хортензията е бижу в двора, но не всеки цветар познава капризите й
Публикувано на: 24.03.2018

Кичестият храст с огромните си до 30 см бухнали съцветия е истинско бижу в двора. Цъфтежът започва през юли и завършва в късна есен. Хортензията е особено популярна, но за съжаление не всички цветари знаят как правилно да я отглеждат и размножават.

 

През пролетта се режат едногодишните филизи и всички слаби и дребни клонки. В средата на лятото отново се извършва подрязване, а отрязаните клонки се използват за резници.

Едногодишните филизи се намаляват дотолкова, че да останат не повече от 1 до 4 двойки пъпки: тогава съцветията ще бъдат по-едри, макар и по-малко на брой.

 

Най-големи съцветия се получават, ако през пролетта се изрежат до основи част от стъблата и се оставят няколко най-силни. Те се привързват за някаква опора.

 

Същевременно се оформят и стъблата, като стремежът е да се постигнат най-ефектни форми на хортензиите: двугодишно растение се привързва за колче и се изрязват всички странични израстъци. Когато стъблото достигне желаната височина, връхната пъпка се пречупва. Оформят се зелени резници, които се изрязват с остър нож под ъгъл до 25 градуса, така че да имат един-два възела. Долните листа се изрязват изцяло, а горните - наполовина.

 

Това се извършва при облачно време или рано сутрин, тъй като не трябва да се допусне никакво повяхване на резниците. Те се засаждат на дълбочина 1,5-2 см в сандъчета, в торф, поръсен отгоре с речен пясък, чийто слой е 3-4 см. Резниците се поставят на сянка и се пръскат с вода 1-2 пъти дневно. След три-четири седмици се вкореняват.

 

Много добре се вкореняват хоризонтални отводи и особено едногодишни. Накланят се през пролетта, докато не са се разпукнали пъпките - в края на април-началото на май, и се полагат в почвата.

Местата на възлите се привързват с тънка, мека жица, за да не се вреже в кората. Отводите се огъват до земята, забождат се в нея и се загърлят с тънък слой пръст.

След десетина дни израстват вертикални млади филизи. Когато достигнат до 15-20 см, се загърлят. Процедурата се повтаря още два пъти през 10-14 дни, като всеки път се заравя приблизително една трета от филиза. Полива се редовно - почвата трябва да има умерена влажност.

 

През следващата година в ранна пролет вкоренените филизи се отрязват от растението-майка и се засаждат на сенчесто място. След година те ще започнат да цъфтят.

Хортензията обича плодородна, леко глинеста почва с кисела реакция, обилно поливане и шарена сянка. Тя възприема добре органични и минерални торове, които се внасят обикновено през първата половина на лятото. Но вар и пепел категорично растението не понася. През пролетта може да се натори с торф, угнили листа и суперфосфат.

 

И още една особеност: цветовете могат изкуствено да се обагрят. Ако преди цъфтежа растението се полива с алуминиева стипца, белите цветове ще станат светло сини, а розовите - светло лилави. Ако в почвата се вкарат железни соли или се забива пирон до корена, цветовете ще станат сини.