Палметите: Редят се на шпалир, подходящи са за украса на стени и огради
Публикувано на: 13.03.2018

Те са различни и осигуряват добри добиви с високо качество. Особено се ценят от любителите овощари поради естетиката, която създават в подредбата на двора. Много са подходящи за шпалири край алеи, за украса на стени и огради и за други места, където въображението на любителя създава неповторима красота. Ниски са, а това пък е удобство при брането, резитбата и всички останали грижи.

 

Като палмети се формират най-често ябълките и крушите, но могат да се приложат и при други овощни видове. За да се постигне желаната нискостъбленост, предпочитаният сорт трябва да е присаден на подложка, която придава слаб растеж на присадника.

 

 Палметните формировки са различи. Една от най-лесно постижимите е т. нар. кръстосана палмета. Тя има само два скелетни клона и е без водач.

За формирането им едногодишното дръвче се съкращава на две срещуположни  пъпки на височина 30 - 40 см от земята. Може да се използват и дръвчета с развити клончета. Израсналите леторасти или развилите се клончета се насочват под ъгъл 45 - 60 градуса с помощта на пръти, които се забиват в земята и към които се привързват.

 

Така клоните от съседните дръвчета се кръстосват. При зимните резитби клоните се удължават всяка година с 40 - 50 см. Израстващите по тях леторасти се огъват, за да се ускори образуването на плодни клончета. Постепенно огънатите клонки загиват, а клоните се покриват с плододаваща дървесина. Тя се поддържа както със зимните, така и с летните резитби

 

По подобен начин се създава и U-видната формировка. Едногодишните леторасти се полагат отначало хоризонтално към опънат тел или с помощта на колчета. Ако единият е по-къс, може да се остави да расте свободно, докато достигне дължината на другия.

 

Вертикалният стоеж се постига чрез внимателно огъване, когато клонките са достигнали достатъчна дължина. След огъването им разстоянието между тях трябва да е 70 - 80 см. Зимната резитба се състои в съкращаването им на 20 - 25 см над извивката. През следващите години също се съкращава. През лятото израстващите леторасти се пензират на 5 - 6 листа, а през зимата - се съкращават на 4 - 5 пъпки.
От формираните два скелетни клона може да се оформят още по два. Така се получава двойно U-видната палмета.