Сиренето от стара порода български овце пази от образуване на тромби
Публикувано на: 03.08.2017

Сиренето от Каракачанската овца, отглеждана в Средните Родопи, държи световния рекорд  по съдържание на конюгирани мастни киселини (до 6%), които са важни за борбата със сърдечно-съдовите и мозъчни заболявания.

Чрез по-голяма консумация тези вещества намаляват риска от  образуването на тромби. Това показват проучвания на Института по криобиология и хранителни технологии.

 

Там изследват биологичната стойност на овчето сирене и млечни продукти от специфични региони на страната. Създават нови технологии за производство на пробиотични и синбиотични храни с функционална насоченост и висока антиканцерогенна стойност, както и за лиофилизация на хранителни продукти.

 

Каракачанската овца е българска порода и е най-типичният и примитивен представител на грубовълнестия тип овце у нас.
Тя е най-близка до дивия предшественик на домашните овце – европейския муфлон и е една от най-старите породи овце в Европа.

 

Тези овце са предимно черни на цвят, рядко се срещат и бели екземпляри. Имат груба вълна, която за една година може да израстне с 25-40 см. Строежът на руното позволява бързото оттичане на водата при честите валежи в планината. Така тялото на овцата остава суха.
Каракачанската овца е дребна теглото й достига между 25-35 кг, а на кочовете – 35-55 кг. Млечността не е висока – за целия лактационен период дава средно от 40 до 55 л мляко.