Патриарх Неофит поздрави българите за Цветница
Публикувано на: 01.04.2018
Снимка: БГНЕС

„Да бъдат честити всички, които празнуват в днешния ден. Честит празник!”, заяви българският патриарх Неофит преди празничната литургия в храм-паметника „Свети Александър Невски”.


„И независимо от съпреживяната тъга в този ден, на Неговото тържествено влизане в Йерусалим, в сърцата ни владее радост от това, че сме Христови и имаме Него - възкръсналия от мъртвите победител на смъртта, защото в Него е залогът и за нашата победа и спасение” каза още патриарх Неофит.


Цветница е най-пъстрият празник в християнския календар, който е винаги в неделята преди Великден. Посветен е на тържественото посрещане на Исус Христос в Йерусалим с маслинови и лаврови клонки и с възгласи „Осанна“.


В центъра на ритуала са върбовите клонки, защото върбата се пробужда първа от зимния си сън, а нейните клонки символизират палмовите, с които е бил посрещнат Христос.

 

Запазило се е вярването, че на Цветница душите на починалите хора очакват техните близки да им донесат нещо, поради което се извършват и поминални обреди.

Въпреки че все още тече Великият пост, на Цветница е позволено да се яде риба. Както Лазаровден, така и Цветница са празници, свързани с разцъфването на природата, отбелязва се новото начало на идващата пролет.

На Цветница празнуват хората с имена на цветя и се предполага, че това са близо 1/5 от българите.