Д-р Стоилко Апостолов: Биоземеделието е в тежък момент
Публикувано на: 14.02.2018

Състоянието на биологичното земеделие в България, проблеми и конкретни решения са основните теми на конференция, която ще се проведе на 22 февруари т.г. в Пловдив.

Конференцията “Биологичното земеделие в България: повече иновации за по-добри резултати“ се организира от Фондацията БИОСЕЛЕНА в рамките на БИО АГРА 2018 - специализирана изложба за биологично растениевъдство и животновъдство.

 

 „Биологичното земеделие в България се намира в тежък момент“, сподели управителят на БИОСЕЛЕНА д-р Стоилко Апостолов. Парите за подпомагане по Мярка 11 свършиха, за втора поредна година няма да се приемат заявления. Всички нови биопроизводители и тези, на които договорите им по Мярка 214 от старата ПРСР изтекоха през 2017, няма да получават компенсаторни плащания. Увеличение на биоплощите и биоживотните на вече одобрените кандидати също няма да се подпомага."

„Има обаче възможности и решения. Но секторът трябва да се обедини и да настоява за промяна. Елате на конференцията и чуйте какви промени в биозаконодателството в Европа и България предстоят, кажете си мнението, дайте идеи, споделете своя опит!“, призова д-р Апостолов.     

 

В първата част на конференцията ще бъдат представени и обсъждани новият регламент за биологично производство на Европейския съюз (след седемгодишни дискусии решението е взето: какво предстои и от кога влиза в сила?) и новата наредба за биологичното земеделие в България, като се предвижда да бъде чут и гласът на фермерите.

В обедната част е предвидена премиерата на филма „Заграбването на земята“.

На иновациите в името на по-добри биорезултати е посветена втората част на конференцията. Ще бъдат представени иновации и добри практики в биоземеделието от цял свят: платформата FARMKNOWLEDGE, резултатите от изпитанията на щригелна брана в три български биоферми, иновативния метод за сеитба на царевица

Зелено торене и директна сеитба в две български биоферми, както и иновативна технология за защита на овошки и лозя от зимен слънчев пригор, напукване на кората и късните пролетни слани.

 

И тази година Фондация БИОСЕЛЕНА ще представя информация за биологичното земеделие и проектите си в Палата 11, където са изложенията Винария и Фудтех.

Между 21 и 25 февруари в Палата 11 на Международния панаир в Пловдив: щандове 76, 87 и 88 ще гостува Фермерският фестивал „От нашата ферма – с любов за вас!“.

 

В петте дни на АГРА фермери и малки производители – участници във Фестивала ще предлагат за дегустации и продажби автентични храни: сирене, кисело мляко и кефир, кашкавал, мед и пчелни продукти, сладка и сиропи, лютеници, пъдпъдъчи яйца, занаятчийски хляб, орехи и лешници, биотиква, чай, подправки.